Masožravka zbavená tajemství
Masožravé rostliny rostou v půdě chudé na živiny. Jako zdroj dusíku a fosforu ovšem mohou využívat hmyz, který lapají pomocí speciálních orgánů. Mezi ně patří i hluboké láčky ve tvaru konví, které obsahují trávicí tekutiny. Jejich složení zajímá biology už déle než jedno století.
Japonští botanikové nyní tento "koktejl" mnoha proteinů kompletně analyzovali u druhu láčkovka baňatá (Nepenthes alata). Tuto masožravku, která pochází z Filipín, můžeme často potkat v botanických zahradách i soukromých sbírkách. Výsledky proteomické analýzy publikuje časopis Journal of Proteome Research.
Biologové zcela podle předpokladů zjistili, že láčky obsahují řadu enzymů, které umožňují trávení kořisti. Mezi ně patří například enzym chitináza, který narušuje pevné vnější schránky hmyzu. Zajímavý byl ovšem objev, že láčkovka baňatá je vybavená i řadou proteinů, které brzdí růst bakterií. Tyto látky při dlouhém trávicím procesu zabraňují hnití a teoreticky by mohly být velmi zajímavé pro farmaceutický průmysl.
Botanické druhy
Kříženci
Rosnatky (Drosera)
Špirlice (Sarracenia) - kříženci
|
||||
Náhledy fotografií ze složky MASOZRAVKY